Здорове раціональне харчування – одна з головних складових здорового способу життя.
Це означає, що харчовий раціон людини має бути повноцінним і збалансованим за складом, відповідати енергетичним потребам організму (залежно від віку, статі та енерговитрат), прийоми їжі повинні бути правильно розподілені протягом доби (тобто дотримано оптимальний для кожної людини режим харчування) і, звичайно ж, їжа має бути приготовлена із якісних продуктів і обов'язково бути смачною (для здоров'я людей важливі позитивні емоції).
Для збереження здоров'я людині бажано харчуватися не менше 4-х разів на день.
За енергетичним складом добовий раціон можна розподілити так:
- сніданок - 25% калорійності добового раціону;
- обід – 35%,
- полудень - 15%;
- вечеря - 25% - не раніше, ніж за 4 години до сну, тобто індивідуально для людей з різним режимом.
Збалансоване харчування для здорових людей – добова потреба:
- білки – 1 частина (80 – 100 г);
- жири – 1 частина (100 – 120 г);
- Вуглеводи - 4 частини (400 - 500 г).
Для тих, хто цікавиться калорійністю продуктів, є спеціальні таблиці, а також можна користуватися спрощеною системою «хлібних одиниць».